Poliklinika Anima Plus

Zbog ljubavi smo spremni da pomaknemo planine, skinemo zvezde s neba ili odemo na kraj sveta. Ljubav je moguća samo između dvoje ljudi koji su dosegli određeni stupanj zrelosti. Bez obzira na to kakva su nam životna iskustva, svi smo doživeli stanje bezuslovne ljubavi u utrobi majke, pa otuda stalna čežnja da ponovo iskusimo tu božansku ljubav.
Kada osoba nije imala bliske i kvalitetne odnose u porodici uđe u emocionalni odnos, sve obrasce ponašanja kojima je nesvesno pokušavala da dobije roditeljsku ljubav, preneće u partnerski odnos. Upravo zato što su joj roditelji instalirali uverenje da je u izvornom smislu neadekvatna, ona se u vezi nikada neće osećati sigurno.
U pokušaju da bude ono što nije i sakrije ono što jeste, kako bi zaslužila partnersku ljubav , sve vreme će biti napeta i uskratiće sebi autentičan doživljaj emocija. Postaće zavisna od partnera i emocionalne veze koja ujedno biva njena fiksacija. Zato može postati ljubomorna, pokušavati da kontroliše partnera i tražiti neiscrpne dokaze ljubavi.
U jednom momentu, kućni ljubimac može stupiti na scenu. On ima sve. I on daje sve, a ne traži ništa za uzvrat. Gleda te očima punim ljubavi i opčinjenosti u kojima si ti ceo njegov svet. Upravo tada kada odnos postaje iscrpljen i prožet boli, možemo se okrenuti onom ko je uvek tu za nas i koji nas bezuslovno voli, a to je taj famozni četvoronožmi prijatelj. Jer, priznaćete, iako je voleti jednog psa, ali je teško voleti jednu ženu. Žena se buni, zahteva, traži, osuđuje i možda kritikuje. Pas vas samo voli i sledi u svemu. Ipak ta velika ljubav koja je bonus našem životu, ta famozna stvorenja koja nam razgaljuju dušu i otvaraju kanale za ljubav, nikada ne mogu biti zamena za partnersku ljubav.
Kao prvo, prestanimo sažaljevati sebe. Kad smo u stanju da pričamo i prihvatimo svaki poraz, svaku bol i neuspeh u ljubavi, i u tome vidimo smisao i svrhu, kada možemo prihvatiti i to da smo slabi i ranjivi, tek tada se možemo okrenuti novom odnosu. A takav odnos je interakcija, razmena i susret dve samoće koje se dodiruju.
Tek tada, pročišćeni od svih lažnih slojeva naše ličnosti, emocionalnih i energetskih blokada i destruktivnih obrazaca ponašanja, svesni sebe i svoje vrednosti bićemo sposobni da u u svoj život privučemo pravu osobu, i tek takvi možemo istinski i bez bola voleti. 
 A kućni ljubimac…i on će biti srećniji jer će reflektovati udvostručenu ljubav.

Pripremila: Tatjana Cvetković, psiholog i psihoterapeut