Sektor sportske psihologije

 

Sport se široko definiše kao fizička aktivnost sa ciljem takmičenja, rekreacije, edukacije i zdravlja. U savremenoj sportskoj praksi sve je izraženija uloga psiholoških faktora u ostvarivanju dobrih rezultata a psihologija sporta dobija sve veći prostor poslednjih godina s ciljem da unapredi sportsko postignuće i psihološko funkcionisanje sportiste, uvažavajući njegovu celovitost i sklad psiho-fizičkog razvoja kao i opštu psihološku dobrobit. Uz stručnu pomoć psihologa, sportista može da prevaziđe personalne “slabe tačke” i razvije pozitivne obrasce ličnog funkcionisanja u sportu. Psihološka priprema koja se bavi intervencijama u funkcionisanju ličnosti u sportskom kontekstu, potrebno je da se sprovodi sistematski i u određenom kontinuitetu i vremenskom trajanju.

 

U sportu postoje situacije i okolnosti koje mogu da deluju kao “okidač” za pojavu dublje psihološke disfunkcionalnosti i potencijalne psihopatologije. Neke situacije, kada je uloga sportskog psihologa ključna, su:

 

 

Psihološku pripremu sportista možemo shvatiti kao složen proces koji se sastoji iz tri komponente:

 

 

 

newsletter

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte novosti

Kontaktirajte nas

Adresa: Bulevar Nemanjića 85a, Tržni centar zona 2, lokal br. 69, 18000 Niš, Srbija Telefon: +381 60 734 9000 +381 18 305 346 Email: animaplusnis@gmail.com Radno vreme: Pon-Pet 09:00 - 21:00 Subota 09:00 - 13:00 i po zakazanim terminima Nedelja: Ne radimo