Grupna analitička psihoterapija

 

Grupna analitička psihoterapija je oblik lečenja pojedinaca u grupi, sa ciljem da se psotigne promena njihovog neprilagođenog ponašanja. Grupu sastavlja i void edukovani grupni psihoterapeut. Naglasak terapije je usmeren na pomoć pojedincu, a sama grupa predstavlja jedan od glavnih terapijskih činilaca. Aktivnosti u grupi su usmerene isključivo na verbalnu razmenu, za razliku od grupnih okupacionih terapija i grupnih terapijskih aktivnosti koje koriste pokret i dodir.

 

Analitički orijentisane grupne psihoterapije pored osnovnih elemenata psihoanalitičke tehnike: analize otpora, transfera uvida i prorade, koriste terapijske potencijale grupne situacije. Oblik verbalne komunikacije na grupi je nestrukturisana slobodno lebdeća diskusija, ekvivalent slobodnih asocijacija u psihoanalizi, a sadržaji izneti na grupi, kao i interakcije između članova grupe, stalno se podvrgavaju analizi, uzimajući u obzir i njihovo latentno, nesvesno značenje.

 

Cilj terapije nije samo u postizanju simptomatskog poboljšanja kroz ventilaciju i razumevanje, već u postizanju promena u strukturi ličnosti, na osnovu prorade nesvesnih konflikata i pomeranju naglaska sa odigravanja na verbalnu komunikaciju.

 

Indikacije za grupnu psihoanalitičku psihoterapiju:

 

newsletter

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte novosti

Kontaktirajte nas

Adresa: Bulevar Nemanjića 85a, Tržni centar zona 2, lokal br. 69, 18000 Niš, Srbija Telefon: +381 60 734 9000 +381 18 305 346 Email: animaplusnis@gmail.com Radno vreme: Pon-Pet 09:00 - 21:00 Subota 09:00 - 13:00 i po zakazanim terminima Nedelja: Ne radimo