Pobuna čoveka kao osnovni princip realizacije

Suština života je u pokušaju realizacije pobune. Što reče Alber Kami: "čovek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jeste".

 

 

Čovek se buni protiv samog sebe, protiv očekivanja roditelja i okoline, buni se protiv stereotipije realnog, protiv iracionalnog. Buni se protiv sistema koji ga dezivuiše i zloupotrebljava. Pobuna je odgovor na strahove, odgovor na nesporazume. U suštinskom je antagonizmu sa Nad Ja i u   tom antagonizmu bazira se i suština ljudskih sudbina.

 

Odustajanje od pobune, lične ili kolektivne je poraz, odustajenje od života. Nema individuacije bez pobune. Nema harmonije bez realizovanog bunta. Agresija nestaje u pobuni. Nema ni vlastite slobode, ni tuđe bez pobune. One lične, unutrašnje, bolne ali tako neophodne i celovite. Pobune koja oplemenjuje i amplifikuje. Pojedinac lišen pobune atrofira. Društvo prigušene pobune nestaje.

 

Konstruktivna pobuna je pobuna gradnje, ne pobuna rušenja. Pa makar gradnja bila i na ruševinama onog pogrešnog, dotrajalog, dekadentnog, loše upotebljenog, arhaičnog, destruktivnog. Esencijalna psihološka pobuna je bunt zrelog nad infantilnim, jer besomučno odlaganje napuštanja nezrelosti inicira hronifikaciju ljutnje i postaje baza agresije.

 

Kolektivni principi pobune su istovetni individualnim ali i principi odsustva pobune, nečinjenja, hibernacije. Sinergija dobro struktuisanih individualnih pobuna je osnova novog boljeg sveta.

 

Taj niz individualnih pobuna determiniše niz ličnih katarzi ugrađenih  u relaksiranije društvo u kome će pobune izaći iz egzistencijalnog i imati mnogo suptilnije, pre svega sofisticirane i estetske motive.

 

Dr Ivajlo Ilijev; psihijatar, psihoterapeut

newsletter

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte novosti

Kontaktirajte nas

Adresa: Bulevar Nemanjića 85a, Tržni centar zona 2, lokal br. 69, 18000 Niš, Srbija Telefon: +381 60 734 9000 +381 18 305 346 Email: animaplusnis@gmail.com Radno vreme: Pon-Pet 09:00 - 21:00 Subota 09:00 - 13:00 i po zakazanim terminima Nedelja: Ne radimo